Comuna este situata pe ambele maluri ale Cricovului Sarat, in zona colinara. Denumirea localitatii isi trage obarsia din antroponimul Iordache + sufixul an(u) cu valoare posesiva.Patronimicul respectiv apare in documentele secolului XVII (23 mai 1641, dar si 20 august 1647 si 18 septembrie 1653) cand drept “Iordachi vornic din Batesti – Prahova”, care ar fi ctitorit manastirea Suharet (Valcea) in memoria vatafului de aprozi, Cerchezul, ucis de tatari.
Suprafata comunei masoara 5489 ha, din care doar 2125 ha reprezinta suprafata Agricola.
Asezata la 7 km de orasul Urlati, pe de o parte si de alta a raului Cricovului Sarat este formata din satele: Plavia, Iordacheanu, Mocesti, Strosti, Valea Cucului si Varbila. La est se invecineaza cu comuna Ceptura, la nord cu comuna Gornet – Cricov, la vest cu comunele Plopu si Podenii Noi si la sud cu orasul Urlati. Comuna Iordacheanu are o suprafata de 55 kmp si o lungime totala a drumurilor comunale de 28,693 km, din care asfaltate sunt in proportie de 90%.
Formele de relief intalnite in comuna Iordacheanu sunt predominante in cea mai mare parte de dealuri cultivate cu plantatii de vii si pomi fructiferi, iar de-a lungul Cricovului Sarat se intind suprafete arabile, cultivate cu cereale. Fiind situata intre dealuri, curentii de aer favorizeaza zona comunei care este mult ferita in fata dezastrelor naturale cum ar fi inundatiile sau caderile masive de zapada.
Satul Varbila
Asezare situata in vestul comunei Iordacheanu, pe Valea Garlei ce i-a dat numele, din cuprinsul fostului codru al Varbilei. Denumirea localitatii deriva din slavul “Vurba”, care inseamna salcie. Istoricul satului se pierde in trecutul indepartat. Prima atestare documentara cunoscuta dateaza din 14 iunie 1521, cand un hrisov al lui Neagoe Basarb amintea de “ocinele Varbilei”, care faceau hotar unei ocini din Ratesti. Apoi gasim amintita Varbila si in “memoriile” (1788) generalului Bauer, dar si in Analele parlamentara (1831) cand se preciza ca facea parte din plasa Cricov a judetului.
Satul Valea Cucului
Sat amplasat in nordul comunei Iordacheanu, in vestul luncii Cricovului. Denumirea localitatii e formata din termenul care arata caracteristica terenului – “vale”. Istoricul asezarii este in cea mai mare parte necunoscuta dar chiar in vatra satului a fost depistata o asezare dacoromanica din secolul IV – V. Dar prima atestare documentara cunoscuta este foarte tarziu, satul fiind amintit pentru prima oara in DTSR (1872), cand e mentionat ca fiind component al comunei Varbila.
Satul Straosti
Asezare situata in sudul comunei Iordacheanu, peste apa Cricovului Sarat. Denumirea localitatii cu rezonanta arhaica isi trage seva din primitivul “Straoa”. In raza acestui sat s-a descoperit in iunie 1974, un depozit de 37 de seceri din bronz, aparute parca sa confirme denumirea vetusta si care au intrat in patrimonial Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova.
Satul Plavia
Localitatea este dispusa in sudul comunei Iordacheanu pe malul stang al raului Cricovul Sarat. Denumirea localitatii deriva din slavonul “plavi” – ceva ce pluteste – insula plutitoare formata din plute, namol si pietroaie.
Satul Mocesti
Asezare situata in nordul comunei Iordacheanu, pe malul stang al Cricovului Sarat. Denumirea localitatii trebuie raportata la un antroponim: Mocea sau Moceanu de la care ar putea deriva cu adaugarea sufixului – “esti”.
Istoricul
In vatra satului Valea Cucului s-a descoperit o asezare dacoromanica insemnata prin aspectele culturale inedite, iar la Ferma Plavia din satul cu denumirea arhaica “Straosti”, o asezare stramoseasca.
Leave a Reply