Economie

Infrastructura :

Comuna beneficiaza de toate utilitatile necesare desfasurarii unei bune activitati economico-sociale, dar cu toate astea infrastructura si potentialul zonei nu au fost exploatate pe deplin.

Dotarea comunei din punct de vedere infrastructural este reprezentata de:
alimentare cu energie electrica pe 100 din spatiu (pe stalpi de beton in 90%; iluminatul stradal pe tot timpul anului), retea de gaze pe 50% – este nevoie de inca 20 km (local de Distrigaz si 50% de Petrom); apa potabila pe 80% – este nevoie de 20 km de retea – doua puturi la 9,5 l/s + magistrala care traverseaza localitatea (Petrom service); drum asfaltat pe 75%; serviciu de telefonie fixa si televiziune prin cablu. In zona este rezolvata si problema internetului pe 10%.
La nivel local investitiile in curs vizeaza construirea unui dispensar in valoare de 2, 2 miliarde – cu sursa de finantare din bugetul local; realizarea unei statii de deferizare – 457.000 dolari – Soller Bonel; reabilitarea termica din scoala – 2, 5 miliarde – Ministerul Educatiei – perioada preconizata pentru finalizarea proiectelor este anul 2006.
Investitiile in proiect vizeaza modernizarea si extinderea retealei de apa in valoare de 29 miliarde – OG 7 si asfaltarea drumurilor comunale – 16 miliarde – Guvernul Romaniei.

Mediu natural

Relief – zona de deal
Fauna – caprioara, mistret, iepure si vulpe
Flora – stejar, fag, carpen, tei, salcam, frasin
Clima – temperat continentala
Sol – luto argilos si luto nisipos

In zona se cultiva:703 ha porumb, 50 ha grau, 30 ha cartofi, 50 ha legume, 20 ha furaje, 717 ha pasuni, 276 ha fanete, 60 ha vie. Padurea ocupa 2668 ha.
Agricultura practicata in zona este una ecologica si permite obtinerea de culturi naturale. Datorita acestor resurse exista oportunitatea de a investii in intreprinderi de prelucare a fructelor, legumelor si a cerealelor. Livezi exista in regiune pe suprafete de 100 ha – marul este cel mai cultivat soi. In ceea ce priveste viticultura se gasesc 159 ha vita nobila (feteasca, merlo si ottonel).
Zootehnia este reprezentata prin: 16.000 pasari, 332 bovine, 400 caprine si ovine, 2450 porcine, 170 cabaline, 100 familii albine si 100 iepuri. Pentru a sprijini aceste investitii primaria pune la dispozitia investitorilor spatii economice si terenuri care pot fi concesionate sau vandute.
Forta de munca calificata in zona este in domeniul agricol, industria usoara (confectii) si in domeniul constructiilor.

Intreprinzatorii locali cei mai importanti din regiune sunt:
1.Sc. Desing Alpi Mob – mobilier – 4 angajati; administrator este Alexandru Nicolae; telefon 0040 / 729 151 922
2.Cuculeanu SNC – morarit – 5 angajati; administrator Bucuioc Ion

Promovarea turismului si a agroturismului este favorizat de numarul mare de monumente istorice existente, cum ar fi:
-Biserica Parohiala care in prezent este in restaurare si este proprietatea parohiei Varbila, biserica atestata in 1539
-Monumentul inchinat Dominorului Mihai Viteazu
-Fosta Manastire Varbila (Biserica Adormirea Maicii Domnului, Beciurile fostei Stareti, Turnul, Clopotnita si zidul din incinta)
-Fosta Staretie datat din mijlocul sex. XVII.
-Crucea de Pomenire din curtea bisericii satului Plavia.
Comuna Iordacheanu este o comuna cu multa traditie, deschisa pentru orice investitie care va duce la dezvoltarea ei, fiind interesata si de o infratire cu o alta localitate de peste hotare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.